Eleman Online

Şoför Mülakat Soruları Nelerdir?

Şoför Mülakat Soruları Nelerdir?
Hemen Paylaş,

Motorlu ticari araçların kullanımından sorumlu olan kişiler şoför denir. Taksiler, otobüsler, özel araçlar, kamyonlar ve minibüsler şoförlerin kullandığı araçlardan bazılarını oluşturur. Bu araçları kullanarak şoförlük mesleğini yerine getiren kişiler iş bulmak için mülakatlara katılırlar.

Bu mülakatlar kamu kurumları tarafından yapılabileceği gibi özel kuruluşlar tarafından da yapılır. Katıldığı mülakatta başarılı olan ve aranan şartlara uygun olan kişiler şoför olarak çalışmaya başlarlar.

Şoför mülakatlarına ilk defa katılacak kişiler ise mülakatta karşılaşabilecekleri soruları merak ederler. Bunun için mülakatlarda şoför adayların karşılarına çıkabilecek sorularla ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Şoför Mülakat Soru Grupları

Şoför olarak çalışmaya uygun olarak mülakata katılacak kişilerin karşılaşacakları iki soru grubu vardır. Bunlar kişisel sorular ve mesleki sorulardır. Her iki gruptaki soruları da istenilen şekilde cevaplandıran kişilerin işe alınmaları kolaylaşır. Adayların mülakata alınmaları içinse mesleğe uygun ehliyeti bulundurmaları ve araç kullanmalarına engel durumlarının bulunmaması gerekir. Bunun dışında eğitim şartının da arandığı görülür.

Kişisel Sorular

Şoför adaylarının katıldıkları mülakatlarda karşılaşacakları ilk soru grubunu kişisel sorular oluşturur. Bu sorular içerisinde kişinin kendini tanıtması öne çıkar. Eğitimi ve yaşamına dair kısa aynı zamanda net bilgiler adaylardan istenir.

Kişisel sorular arasında iş deneyimine ve başvurduğu iş için beklediği maaş tutarına dair soruları da görmek mümkündür. Bu sorulara samimi ve doğru cevapları veren kişiler değerlendirmeye alınır. Adaylar incelenerek iş için en uygun adayın seçilmesi sağlanır.

Mesleki Sorular

Şoför mülakatlarında kişilerin karşılaşacakları ikinci soru grubu ise mesleki sorulardır. Şoförlük mesleğinin nasıl yapılması gerektiği bu gruptaki en önemli sorudur. Şoförlük türüne göre soruların çeşitlendirilmesi mümkündür. Örneğin makam şoförü olarak alınacak bir kişiye makam şoförünün görevleri ve iş tanımı gibi sorular sorulabilir.

Kamyon, iş makinesi, otobüs ve diğer motorlu araçların kullanımı ve kuralları gibi sorular mülakatta adayların karşısına çıkabilir. Adayların bu aşamada soru türüne uygun cevapları vermeleri işe alınmalarında kolaylaştırıcı görevindedir.

Şoför Mülakat Soruları

Kamu kuruluşlarında veya özel şirketlerde şoför olarak çalışmayı düşünen kişilerin mülakattan başarılı olmaları şarttır. Başarılı olmayı hedefleyen kişilerin örnek soruları görmeleri soruların cevaplarına çalışmalarına veya karşılaşabilecekleri sorulara karşı fikir edinmelerine yardımcı olur. Bunun için şoför mülakatlarında adayların karşılarına çıkabilecek soruları bir araya getirdik.

Karşılaşılabilecek sorular şunlardır;

  • Şoförlük mesleğinin tanımı nedir?
  • Makam şoförleri hangi araçları kullanır?
  • Kamyon şoförü olmak için hangi ehliyet gereklidir?
  • Şoför olarak kazayla karşılaştığınızda neler yapmalısınız?
  • Şoförlük mesleğini neden tercih ettiniz?
  • Kaza anında uygulanacak ilk yardım teknikleri nelerdir?
  • Aracınız arızalandığında ne yaparsınız?
  • Ne kadar süredir şoförlük yapıyorsunuz?
  • Başarılı bir şoförde bulunması gereken özellikler nelerdir?
  • Şoförlerin uyması gereken trafik kuralları nelerdir?

Mülakatı uygulayan kurumların ve işverenlerin soruları çeşitlendirmesi mümkündür. Ayrıca şoförün yapacağı iş kolu ve kullanacağı araç türüne göre sorularda değişiklik görülmesi kaçınılmazdır.

Makam Şoförü Mülakat Soruları

Makam şoförlüğü ehliyet sahibi adayların başvurabilecekleri işler arasında bulunur. Yöneticileri ve resmi kişileri taşımadan sorumlu olacak makam şoförlerinin işe alınmaları için mülakata katılmaları gerekir. Resmi olarak yapılan mülakatta geçerli puan alan kişilerin işe giriş işlemleri yapılır.

Makam şoförü mülakatında karşılaşılabilecek sorular ise şunlardır;

  • Makam şoförü ne demek?
  • Makam şoförünün görevleri neler?
  • Makam şoförü olma şartları nelerdir?
  • Makam şoförleri nasıl kıyafet giymeli?
  • Makam şoförlerinin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
  • Trafik kazalarında makam şoförleri ne yapmalı?

Resmi kişilerin araçlarını kullanmaktan ve onları taşımaktan sorumlu olan makam şoförlerinin mülakattan başarılı olmaları durumunda işlerini özenli yapmaları gerekir. Özellikle gizlilik ve güvenlik konusunda önem vermelidirler.

Otobüs Şoförü Mülakat Soruları

Otobüs şoförlüğü erkek adayların tercih ettiği meslekler arasında bulunur. Şehir içi veya şehirlerarası otobüs şoförlüğü yapmak için adayların işverenlerle görüşme yapmaları ve mülakatları geçmeleri gerekir. Otobüs şoförlüğü için yapılan mülakatlarda adaylara meslekle ilgili sorular sorulur. Bu sorulara adayların verdiği cevaplar incelenerek alım kararı verilir.

Otobüs şoförü mülakatlarında adaylara otobüs kullanımı, trafik kuralları, kaza anında müdahale ve otobüs şoförlerinde bulunan özellikler sorulabilir. Bunun dışında yol ve ilk yardım bilgileri sorularak adayın işe uygun olup olmadığı anlaşılır.

Kamyon Şoförü Mülakat Soruları

Kamyon şoförlüğü yapmayı düşünen kişilerin nakliye, inşaat ve kamyon kullanan diğer şirketlere iş için başvurmaları mümkündür. Bu başvurular sonrasında işverenler tarafından mülakata tabi tutulurlar ve mülakatın sonucuna göre işe giriş işlemleri yapılır.

Kamyon şoförü olarak çalışacak kişilerin mülakatlarda karşılaşabilecekleri sorular ise şunlardır;

  • Kamyon şoförünün görevleri nelerdir?
  • Kamyon şoförleri hangi ehliyeti kullanır?
  • Kamyon şoförlüğünü seçme sebebiniz nedir?
  • Neden kamyon şoförü olarak sizi işe alalım?
  • Kamyon şoförlüğü deneyiminiz var mı?

Bu sorulara alınan cevaplar tek başına mülakattan geçmeyi sağlamaz. Bunun dışında ehliyet ve meslek için aranan belgelerin varlığı işe alınmayı sağlar.

Kamu Şoför Mülakat Soruları

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi kamu kuruluşları personel alımı ilanlarında şoförlere de yer verirler. Bu kuruluşlarda şoför olmak için adayların kamu personelliği ve şoförlük şartlarını taşımaları gerekir.

Açıktan yapılan kamu personeli alımlarında şartların yanında mülakata katılmaları zorunluluğu vardır. Bu nedenle de ilgili kamu kuruluşlarının belirlediği yer ve zamanda mülakata katılırlar.

Kamu şoför mülakatına katılan kişilerin karşılaşabilecekleri sorular şunlardır;

  • Şoförlük mesleğiyle ilgi sorular
  • Atatürk’le ilgili sorular (ilkeleri, doğum tarihi, inkılapları, katıldığı savaşlar vs)
  • Ülke gündemi soruları (seçimler, kararnameler, yeni kanunlar vs)
  • Dünya gündemi soruları (savaşlar, krizler, doğal felaketler vs)
  • İlk yardım soruları
  • Trafik kuralları soruları

Bu türdeki soruları cevaplandıran kişiler mülakattan aldıkları geçer puanla kamu sektöründe şoförlük yapmaya başlarlar. Ayrıca kamu kuruluşlarının pek çoğunda şoförlük için uygulamalı mülakatta uygulanır. Bu sınavda da kişinin şoförlüğü nasıl yaptığı incelenerek puan verilir.

Şoför Mülakatı Nasıl Yapılır?

Ticari araçların ve makam araçlarının kullanılması için alınacak şoförlerin mülakat şartları vardır. Bu mülakat ise işin yapılacağı kurum veya kuruluşa bağlı olarak değişir. Bu mülakatın ayrıca iki şekilde gerçekleşmesi mümkündür.

Bunlar sözlü mülakat ve yazılı mülakattır. Sözlü mülakatta adayların şoförlükle ilgili sorulara cevap vermeleri istenir. Bunun dışında gündem, trafik kuralları, siyaset ve güncel konular mülakatta sorulabilecek soru türlerini oluşturur.

Şoförlük için uygulanan ikinci mülakat türü ise uygulamalı mülakattır. Bu mülakatta adaydan işi yapacağı araç türünü kullanarak uygulamalı şoförlük becerisini göstermesi istenir. Araç kullanımı ve kurallara uyumu dikkate alınarak adayın mülakat notu belirlenir. Böylelikle işe uygun olup olmadığı anlaşılarak olumlu veya olumsuz cevap verilir.

Şoför Mülakatında Nasıl Giyinilir?

Şoför adaylarının katılacakları mülakatlar için giyimlerine özen göstermeleri gerekir. Bunun için spor kıyafetlerden uzak durmaları şarttır. Spor kıyafetler yerine klasik kıyafetler seçmeleri ve renk tercihinde koyu renkleri seçmeleri gerekir.

Mülakata gelen kişilerin ütülü kıyafet giymeleri gerekir. Böylelikle mülakata önem verildiği anlaşılır ve iyi bir intiba bırakılır. Bunun dışında tercih edilen kıyafetlerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Şoför Mülakatında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kamu kurumlarında, okullarda, hastanelerde veya özel kuruluşlarda şoför olarak çalışmak için mülakata katılacak adayların bazı konulara dikkat etmeleri şarttır.

Adaylar tarafından dikkat edilmesi gerekenler şöyle listelenebilir;

  • Adayların belirlenen tarihte mülakatın yapılacağı adreste hazır bulunmaları gerekir.
  • Mülakat için saat verilmişse verilen saatten önce adreste olunmalıdır.
  • Şoförlük mülakatına uygun kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Adaylar mülakata girerken heyecan yapmamalıdır.
  • Görevliler tarafından sorulan sorulara açık ve net cevaplar verilmelidir.
  • Mülakat esnasında güler yüzlü görünmek ve stresten uzak durmak gerekir.

Bunlar dışında şoför mülakatlarında kişilerin diksiyonlarına önem vermeleri gerekir. Böylelikle iş için uygun bulunabilirler. Bunun dışında mülakata katılmalarından önce işi yapabileceklerinden emin olmaları gerekir.

Şoför Mülakatı Ne Kadar Sürer?

Şoförlük mülakatları sözlü veya uygulamalı olarak iki aşamalı yapılabileceği gibi mülakatın bir günde bitmesi mümkün olmayabilir. Ayrıca mülakat tarihleri arasında da süre bulunur. Şoförlük mülakatlarının maksimum süresi 1 saattir. Özellikle iki mülakatı da aynı gün yapan kuruluşlarda 1 saat sonunda mülakat tamamlanmış olur.

İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.