Mülakat; bir şirket kişiye ilgi duyduğunda adayın yüzleşmesi gereken ilk adımdır. Bu, birbirimiz hakkında fikir edinmeye başladığımız, birlikte profesyonel bir yola başlamanın temeli olup olmadığını anlamaya çalıştığımız çok önemli bir andır. Tüm mülakat türlerinde, iyi bir ilk izlenim bırakmak ve işe alım görevlisini etkilemek için, mülakat sırasında size sorabilecekleri sorulara hazırlıklı olmak önemlidir.
Bir şirketin işe alım sürecinin ilk adımlarından biri olan mülakat, teklif edilen işin teknik niteliğine girmez ve herhangi bir değerlendirme veya yetenek testi içermez.
Mülakat, bir şirketin insan kaynakları yöneticilerinin hedefe yönelik sorular aracılığıyla özgeçmişte yer alandan daha fazla bilgi toplamaya çalıştığı, adayın ise özgeçmişin içeriğini daha derinlemesine araştırmaya çalıştığı karşılıklı anlayış toplantısıdır.
Mülakat esas olarak aday hakkında genel bir fikir edinmeyi, önceki iş ve eğitim deneyimlerini anlatarak kişiliğini, yeteneklerini ve isteklerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Mülakat türleri; bireysel, grup, telefon, video konferans yoluyla yapılabiliyor. İlk durumda, en sık olarak, seçimden sorumlu kişi adayın kişisel bilgisini derinleştirmek isterken, grup görüşmelerinde başkalarıyla ilişki kurma ve kendini konumlandırma biçimini de değerlendirebiliyor.
Grup görüşmeleri, orta-büyük şirketlerde seçim süreçlerinde sıklıkla kullanılır ve bireysel derinlemesine analizin yapılacağı adayların belirlenmesine yol açan sürecin bir aşamasını temsil edebilir. Bu durumda, ilk olarak mülakatın ardından daha spesifik ikinci bir görüşme de yapılabilir.
Telefon görüşmeleri genellikle işe alım uzmanının, adayın pozisyonun gerektirdiği temel özelliklere sahip olup olmadığını ve sürece dahil olmaya uygun olup olmadığını kontrol ettiği sürecin başlangıç aşamasını temsil eder. Günümüzde artık giderek yaygınlaşan video konferans görüşmeleri, bireysel görüşmeye eşdeğerdir ve kurallar aşağı yukarı aynıdır.
Mülakat süreçlerinde işe alım görevlilerinin kesinlikle okumuş olacağı özgeçmişinizi körü körüne tekrarlamakla kendinizi sınırlamamanız gerektiğini unutmamalısınız. Adayın sunum yeteneği, kişisel farkındalığı ve görüşmeyi yapabilme kolaylığı dikkate alınır.
Sanki bir bilgilendirme toplantısına çağrılmışsınız gibi endişelenmenize gerek yok, yeteneklerinize güvenerek mümkün olan en iyi şekilde bu sürecin tamamlanmasını sağlamak gerekiyor.
Mülakat sırasında; henüz edinilen mesleki becerilerin özellikle araştırıldığı teknik bir görüşme olmasa da, yine de iyi hazırlanmak ve çeşitli senaryolarla yüzleşmeye ve bazı soruları yanıtlamaya hazır olmak gerekir.
Bu nedenle her ayrıntıya mümkün olan en iyi şekilde dikkat edilmelidir ve evde iyi bir hazırlık, iyi bir izlenim bırakmanın ve ikinci bir görüşme şansını artırmanın anahtarı olabilir. Yapılmaması gereken hata, doğaçlama yapabileceğinize inanarak bu randevuyu hafife almaktır. İşte bu olasılığı önlemek için bazı konulara dikkat etmek önemlidir.
Mülakat süreçlerinde dikkat edilmesi gereken bazı kurallar ve yapılası gereken bazı davranışlar vardır.
Evde mülakat sorularına hazırlanmak, esas olarak kendiniz hakkında kolaylıkla konuşmaya alışmak anlamına gelir. Klasik olarak sorulan ‘’Kendinizden bahsediniz’’ sorusunun cevabını vererek pratik yapabilirsiniz.
Bu durum narsist bir egzersiz değil, kişinin kişiliğinin başvurduğu şirketin ilgisini çekebilecek yönlerini kavrama ve açığa çıkarma yeteneğidir. Akıcılık ve güven kazanmak için, bir mülakatı simüle etmek veya ayna karşısında konuşmak için bir arkadaşınızdan yardım istemek faydalı olabilir.
Dikkate alınması gereken bir diğer husus, sahip olduğunuz fırsat konusunda proaktif ve hevesli olduğunuzu nasıl göstereceğinizi bilmektir. Bunu yapmanın en etkili yollarından biri, iş görüşmesinden önce başvurduğunuz şirket hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamaktır. Bu konuda kurumsal kültürden kurumsal vizyon ve misyona kadar her şeyi bilmek gerekiyor.
Bir mülakat öncesinde veya sırasında kişi kendini kaygılı hissedebilir, bu durum kesinlikle normal ve fizyolojik bir reaksiyondur. Fakat kişi performansından ödün vermekten kaçınmak için mümkün olan en iyi şekilde bu durumu yönetmesi gerekir. Bu anlamda çok etkili bir teknik, diyafram nefesine odaklanmak, karın kaslarını gevşetmektir.
Sırayla derin nefesler alarak, mülakatla yüzleşmek için gereken sakinliği ve mevcudiyeti yeniden kazanılabilecektir. Ancak işe alım uzmanıyla görüşmeden önce kişi kendisini rutine adayarak gerginliği azaltabilir. Örneğin, görüşmeye gitmek için en iyi rotayı öğrenmek, alarmı kurmak veya kıyafetleri hazırlamak.
Kıyafet de mülakat sırasında göz ardı edilmemesi gereken bir husustur. Aslında iyi bir ilk izlenim oluşmasına katkıda bulunur ve toplantı anında en acil kartviziti oluşturur. Kişi kendisini çirkinleştirmemek için, daha resmi olmayan veya zarif, eksantrik veya daha sade bir kıyafetin gerekli olup olmadığını anlamaya çalışmak için sitenin genellikle çalışma ekibini sunan özel "hakkımızda" bölümüne danışmayı deneyebilir. Her durumda, değerlendirilmesi gereken en önemli husus, görüşme gününde kişinin kendini rahat hissetmesidir.
Genel olarak mülakat sırasında seçicilerin amacı adayın kişiliği, yetenekleri ve yeteneklerinin farkındalığı hakkında bilgi toplamaktır.
Bu bağlamda, profesyonel bir toplantı sırasında işe alım görevlilerinin sorabileceği en sık soruların bir listesi:
Bu sorular hem kişiyi tanımak hem de iş potansiyelini ölçmek için son derece önemli sorular oluyor.
Bir mülakatın başlangıç noktası CV oluyor. Seçiciler büyük olasılıkla oradan başlayacak. Bu nedenle CV'deki soruların ne olabileceğini tahmin etmeye çalışmak ve olası yanıtları geliştirmek önemlidir.
Adayın şirket hakkında iyi bilgi sahibi olması, şüphesiz seçiciler üzerinde olumlu bir izlenim bırakabilir. Görüşmeciye istenilen işin bu olduğu gösterilmelidir. Gülümsemeye ve rahat olmaya çalışılmalı, ancak aşırıya kaçılmamalıdır. İyi dozda nezaket ve samimiyet, mükemmel bir izlenim bırakılmasına yardımcı oluyor.
Bir mülakat genel olarak üç aşamadan oluşur. Genel olarak bir görüşmenin süresi en az 20 ila en fazla 45 dakika arasında değişebilir. Çoğu zaman bir mülakatın yaklaşımına ve onun merkezi aşamasına daha çok odaklanırız, ancak bunun nasıl sonuçlandırıldığı da temel öneme sahiptir. Bu, kişinin kendisine dair verdiği son görüntüdür ve dolayısıyla seçicinin hafızasında en canlı kalan görüntüdür.
Mülakatı bitirmenin mükemmel bir yolu, proaktif görünmek ve başvurduğunuz pozisyonla gerçekten ilgileniyormuş gibi görünmek olabilir. Coşku ve merak hiç şüphesiz şirketlerin takdir ettiği niteliklerdir. Veda ifadesinin seçimi bile dikkatlice düşünülmelidir. Samimi, olumlu ve kararlı görünmek önemlidir.
Ancak zayıflığı veya kararsızlığı ortaya koyan formüllerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Görüşmenin her aşaması dikkatle düşünülmelidir, çünkü ihmal edilebilir gibi görünen küçük bir ayrıntı bile nihai sonucu belirleyebilir. Neyi kontrol edebiliyor olursanız olun, şansa mümkün olduğunca az pay bırakmak önemlidir.
Bir mülakat uzun sürüyorsa, görüşmeyi yapan kişi CV'nin birçok yönüne odaklanıyorsa, soru sormaya devam ediyorsa, adayın bu role nasıl uyacağı konusunda daha derinlemesine araştırmaya çalışıyorsa bu olumlu bir durumdur.
Bunların hepsi iş görüşmesinin doğru yolu izlediğini gösterebilecek unsurlardır. Çok fazla yanılsamaya kapılmadan, her zaman bir sonraki adayın o iş için doğru kişi olabileceği ve rekabeti yenebileceği anlamında, iş görüşmesinin doğru yola girdiğini gösteren birçok işaret vardır.
Seçiciler CV'nin birçok yönünü derinlemesine incelemek ve adayın edindiği becerileri detaylandırmak isterse, muhtemelen bunu onu zora sokmak için değil, bazı yönlerin daha iyi bilinmesine ihtiyaç olduğu için yaparlar.
Mülakat sırasında adaydan kendisini bu rolde hayal etmesi istenirse, belirli durumlarda nasıl davranacağı veya meslektaşlarıyla nasıl ilişki kuracağı sorulursa, bu, o kişiyi o rolde hayal etmeye çalıştığınızın bir işaretidir.
İstanbul Avrupa/ Bayrampaşa
İstanbul Anadolu/ Ümraniye
İstanbul Avrupa/ Beşiktaş
İstanbul Anadolu/ Ümraniye
Denizli/ Merkez
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.