Eleman Online

    Eczacı Ne İş Yapar, Nasıl Olunur, Maaşı Nedir?

    Eczacı Nasıl Olunur?

    Türkiye'de toplam 50 adet eczacılık fakültesi vardır. Eczacı olabilmek için yapmanız gereken yüksek öğretim sınavına girmeniz gerekir. Burada sayısal bölümünden yüksek bir puan elde etmeniz gerekiyor. Sınav sonrası istenilen puanı elde ettikten sonra eczacılık bölümüne girmiş olursunuz. Eczacılık fakültelerinin süresi 5 yıldır fakat bazı üniversitelerin hazırlık bölümü ile 6 yıla uzayabilir. Eczacılık bölümü lisans derecesiyle bitirip mezun olduktan sonra eczacı olarak görev yapabilirsiniz.

    Maaş Bilgileri

    Eczacı maaşları ne kadar?
    Maaş bilgisi gönder

    Eczacılık bölümü ülke genelinde en iyi maaş alan meslek guruplarından biridir. Eczacılık mesleği oldukça yaygınlaşmış ve maaş anlamında bir hayli iyi mesleklerden biridir. Eczacılar genel olarak 27.000 ila 30.000 TL arasında maaş alırlar.

    EN YÜKSEK (Aylık)
    35000
    ORTALAMA (Aylık)
    31000
    EN DÜŞÜK (Aylık)
    27000
    Çalışan Verisi

    Eczacı; üniversitelerin eczacılık fakültelerinin 5 yıllık lisans eğitimini tamamlayarak mezun olan personele denir. Eczacı genel olarak hekimin, hastalar için yazdığı reçetedeki ilaçları hazırlamak, satmak ve nasıl kullanacağı hakkında bilgi veren sağlık çalışanıdır. Lisans eğitimini tamamlayan herkes "Eczacı" unvanını alır.

    Eczacı Nedir?

    Eczacılık Osmanlı döneminde 2. Mahmut zamanında Galatasaray'da Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane bünyesinde 14 Mayıs 1839 yılında Eczacılık Sınıfı açılmıştır. 1839 yılından beri Türkiye'de eczacılık hatırı sayılı bir meslek gurubudur.

    Günümüzde eğitim süresi 5 yıllık olan eczacılık fakültelerinden mezun olanlar "Eczacı" olarak diploma alırlar. Eczacıların genel görevi doktorların yazdığı reçeteyi hasta için hazırlarlar ve satarlar. İlacın nasıl kullanılacağını hastaya anlatırlar.

    Eczacı Ne İş Yapar?

    Eczacılar hekimlerin gerek duyduğu ve hasta için yazdığı ilaçları temin etmekle görevli sağlık mensubudur.

    Eczacıların yaptığı işler ise şunlardır;

    • Reçetenin yasallığını ve uygun olup olmadığının kontrolünü sağlamak
    • Hekimlerin yazdığı ilaçları hazırlayıp, temin etmek
    • Hasta için yazılan reçetedeki ilacın hasta üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağından ve kullandığı diğer ilaçlarla zararı olmayacağından emin olmak
    • Hastaya kullanacağı ilaç hakkında (yan etkileri, kullanımı vb.) bilgi vermek
    • Hastaların kullanması gereken ilacın nasıl, ne zaman almaları gerektiğinin bilgisini vermek
    • Hastalar için tansiyon ölçme aleti, şeker ölçüm aleti satmak ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgi vermek
    • Hasta ve reçete bilgileri depolamak, biten ilaçların teminini yapmak
    • İlaç ve tıbbı malzemelerin stoğunu yapmak ve uygun koşullarda saklamak
    • Hastaların alması gereken ilaçları, sigorta şirketleri ile anlaşmalı çalışarak almalarını sağlamak
    • Hastanın mahremiyetine önem vermek ve saygı duymak

    Eczacıların yaptıkları işleri yukarıda listeledik. Eczacılar genel olarak ilaç satmak, ilaç temin etmek, ilaç kullanımı hakkında bilgi vermekten sorumlu kişilerdir. Gerekli durumlarda hastaların tansiyon ölçümünü ve şeker ölçümünü yaparlar.

    Eczacı Mesleğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

    Eczacılık mensubu kişiler sağlık personelleri arasında yer alır. Görev ve sorumlulukları arasında genel manada ilaç satmak ile ilaç stoğu yapmaktır. Üniversitelerin eczacılık bölümünü bitirip mezun olan bireyler "ECZACI" unvanına sahip olurlar. Fakat eczacı olan kişilerde olması gerek bazı özellikler vardır.

    Eczacı olan kişilerin sahip olması gereken özellikler;

    • Sorumluluk bilincinde ve güven verici olmalıdır.
    • Analitik düşünmeyi bilmeli ve buna yönelik uygulamalar yapmalıdır.
    • Detaylara önem vermelidir.
    • Hastalar ile ikili ilişkilerini doğru ve etkili yapabilmelidir
    • Gerekli duyulan ilacı hasta için bulundurmalıdır.
    • Uzun zaman diliminde çalışabilecek potansiyele sahip olmalıdır.
    • Kimyasal bileşenleri ayırt edebilmeli ve hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
    • Bilgisayar programlarını iyi derecede biliyor ve kullanıyor olabilmelidir.
    • İlaçlar hakkında gerekli bilgiyi hastalara anlatabilmelidir.

    Eczacılar bu ve benzeri özellikleri kendilerinde bulundurmalıdır. Eczacılar sağlık sektöründe görev aldıkları için insan sağlığını riske atmaktan kaçınmalıdır. İnsan sağlığını tehdit eden durumlardan kaçınılmalıdır. Eczacılık mesleği son zamanların en çok tercih edilen meslekleri arasında yer alır. Hem çalışma şartları ve olanakları, hem kazançları hem de sevilen bir meslek olması bakımından sık tercih edilir.

    Eczacının Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

    Eczacıların belli başlı görev ve sorumlulukları vardır. Öncelikle eczacı ilaç satmak, doktorun reçete ettiği ilacı hastaya temin etmek, ilaç kullanımı hakkında bilgi vermekle görevlidir. Eczacılar ilacın yan etkilerini, kullanımını, saklama koşullarını, dozajını hastaya anlatmalıdır. Gerekli durumlarda tansiyon ölçümü ve şeker ölçümü yapar.

    Eksilen ilaçların teminini yapar ve depolar. Reçetenin sahte ve geçersiz olup olmadığını kontrol eder. Hasta ve reçete takibi yapar. Hastaları ilaçları kolaylıkla alabilmesi için sigorta şirketleri ile birlikte çalışır. İlaç giriş ve çıkışlarını bilgisayara işler.

    Hasta ile yeterli ve doğru iletişim kurar. Hataya reçete edilen ilacın, hastaya yan etkisi bulunmayacağından veya kullandığı diğer ilaçlarla yan etki bulundurmayacağı konusundan emi olur. Eczacılar genel anlamda ilaç stoğunda, ilaç alım ve satımından, reçetede yazan ilacı temin etmekten ve ilacın nasıl kullanılacağını anlatmakla sorumlu sağlık çalışanlarıdır.

    Eczacı Çalışma Koşulları Nelerdir?

    Eczacılar genel olarak eczanelerde görev alırlar. Devlete bağlı veya özel kuruluşlarda görev alırlar. Hastanelerin ilaç bölümünde de görev alırlar. Eczacılar genel olarak hafta içi belli saatlerde çalışırlar ve bazı günlerde mesai yaparlar. Bazı eczaneler 7/24 açık olarak hizmet verirler. Eczacılar genel olarak hafta içi 8 ila 9 saat çalışırlar.

    Eczacıların çalışma ortamı genel anlamda temiz ve hijyeniktir. Sürekli olarak hastalar ile iletişim halindedirler. Eczacıların çalışma saatleri sabah 08.00, akşam 19.00 civarındadır. Bu sürenin dışında ise nöbetçi eczaneler devreye girer.

    Nöbetçi eczaneler gerekli ve acil durumlarda hastanın ihtiyaç duyduğu ilacı temin eden kişilerdir. Nöbetçi eczaneler, eczacı odasına bağlı olarak oluşturulmuş düzenli ve sistemli bir uygulamadır. Nöbetçi sistemi genel olarak bir eczaneye ayda bir kez denk gelir. Genel olarak eczacıların çalışma ortamı ve koşulları rahat, konforlu ve avantajlıdır.

    İş arayanlar

    Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
    On binlerce iş veren seni bekliyor.
    İş arayanlar üyelik formu

    İş verenler

    Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
    Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
    İş verenler üyelik formu
    Destek hattı

    Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

    Sosyal medyada biz

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Abone ol

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Eleman Online © 2005 - 2024
    Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
    İşkur
    Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.