Bir kişinin bilgisayar mühendisi olarak çalışması için meslekle ilgili eğitimi tamamlamış olması gerekir. Bu mesleği yapacak kişilerin almaları gereken temel eğitim lisans seviyesinde verilen bilgisayar mühendisliği eğitimidir. Üniversitelerde bilgisayar mühendisliği eğitimlerinin süresi 4 yıldır. Bazı üniversitelerde hazırlık eğitimi de bulunduğu için 5 yıl olarak görülmesi de mümkündür. Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin 4 yıl süreyle verilen eğitimleri almaları gerekir. Eğitimin alınabileceği üniversiteler ise teknoloji ve mühendislik fakülteleridir. Eğitimin alınması için üniversite sınavında yeterli puanın alınmış olması gerekir. Üniversitede bilgisayar mühendisliği lisans eğitimini tamamlayan kişilerin ilanları takip ederek iş bulma imkanı bulurlar. Eğitim esnasında ise staj görevlerini yerine getirmeleri ve başarılı olmaları gerekir.
Kişilerin bilgisayar mühendisi olmaları sağlayan önemli faktörlerden birisi maaşlarıdır. Bu mesleği yerine getirecek kişilerin alacakları maaş pek çok mesleğe oranla yüksek görülür. Bilgisayar mühendisliği maaşları güncel olarak 30-75 bin aralığında görülür. Mesleğe yeni başlayan mühendislerin kazançları ise ortalama olarak 20 bin TL’dir. Bilgisayar mühendislerinin alacakları maaşlar tecrübelerinin dışında çalıştıkları sektöre göre belirlenir. Özel sektörü tercih eden kişilerin alacakları maaşın daha yüksek olması mümkündür. Özellikle iyi bir firmada yapılacak bilgisayar mühendisliği ile daha yüksek kazancın elde edilmesi mümkündür. Ayrıca özel sektörde iş bulma imkanını kamuya oranla daha yüksek olması tercih edilmesini sağlar. Kamuda çalışacak bilgisayar mühendisinin 2024 itibariyle alacağı ortalama maaş ise 46200 TL olarak görülür. Tecrübesiz mühendisler içinse bu maaş 29700 TL civarındadır.
Bilgisayara ilişkin kazanılabilecek meslek unvanları arasında bilgisayar mühendisi yer alır. İnsanların tercih ettiği bu meslekle ilgili merak edilen oldukça konu vardır. Ayrıca mesleği tanımak kişilerin bilgisayar mühendisliğine yönelmesine yardımcı olur.
Bilgisayarların donanım, yazılım ve algoritma sistemleriyle ilgilenen ve bu sistemlerin tasarımı veya gelişiminden sorumlu olan mühendislere bilgisayar mühendisi denir.
Bilgisayar mühendisleri gelişen teknolojiyi takip ederek bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi adına çalışmalar yapar kişilerdir. Böylelikle gerek kurumlarda gerekse özel sektörde işlemlerin bilgisayar üzerinden kolayca yapılabilmesinin yollarını arayarak insanlara yardımcı olurlar.
Eğitimlerini bilgisayar mühendisliği üzerine tamamlayan kişilerin yapmaları gereken iş sayısı oldukça fazladır. Ancak bu işlerin içeriği bilgisayar mühendislerinin çalıştıkları alan ve bölümle bağlantılı şekilde değişir.
Bilgisayar donanım sistemlerinin kontrolü, tasarımı ve onarımı gibi işleri yerine getirirler. Ayrıca bilgisayar sistemlerinde bulunan iki ana yapı olan yazılım ve donanımın arasında bağlantı kurarlar. Uyum problemleri varsa bunu ortadan kaldırırlar.
Bilgisayar mühendisi olan kişi yazılım tasarımını da yapar. Bu nedenle algoritma ve kod bilgisine hakim olması gerekir. Bu sayede bilgisayar kullanıcılarının işlerini kolaylaştıracak yeni yazılımları geliştirir ve piyasaya sürülmesine yardımcı olur. Bunun dışında bilgisayarların ağlara bağlanabilmesi için gerekli çalışmaları yapar.
Üniversitelerde alınacak bilgisayar mühendisliği eğitimi mesleği yapmak için tek başına yeterli değildir. Bunun için adayların meslekte olması gereken özellikleri taşımaları gerekir.
Bilgisayar mühendisi mesleğinde olması gereken özellikleri şunlar oluşturur;
Eğitimini tamamlayan ve bu özelliklere sahip olan kişiler seviyelerine uygun işi ilanlarda bulabilirler. Kendilerini geliştirdikleri durumda da yapacakları iş ve alacakları ücret artış gösterir.
Lisans seviyesinde öğrenim gören ve mezun olarak bilgisayar mühendisi olan kişilerin girdikleri işlerde yerine getirmeleri gereken çok fazla sorumluluk ve görev vardır.
Bunların şöyle sıralanması mümkündür;
Bilgisayar mühendisleri ayrıca çalıştığı iş yerinde üstleri tarafından kendilerine verilen görevleri yerine getirirler. Yapmaları gereken görevler ise çalıştıkları bölüme göre değişiklik gösterebilir.
Eğitimlerini tamamlayarak bilgisayar mühendisi unvanı alan kişiler sektörlerin bilgisayarla ilişkili alanlarında çalışabilirler. Bu alanlar arasında yazılım, iletişim, donanım, danışmanlık, e-ticaret, finans, endüstri, eğitim, pazarlama, elektrik elektronik ve ticaret vardır.
Bilgisayar mühendislerinin çalışma koşullarına bakılacak olursa koşulların pek çok mesleğe oranla iyi olduğu görülür. Bu kişilerin çalıştıkları ortam genellikle ofistir. Ofislerde ise çoğunlukla bilgisayarların başında bulunurlar.
Bilgisayar sistemleri üzerine satış ya da pazarlama gibi alanlarda çalışacak bilgisayar mühendislerin seyahat ettikleri de görülür. Bu seyahatler sayesinde yeni iş anlaşmaları yaparak işlerinin büyümesini sağlarlar.
Bilgisayar mühendisleri yer aldıkları sektörde genellikle takım halinde çalışırlar. Bu nedenle bulundukları ofislerde birden fazla kişinin olması mümkündür. Bu da takım çalışmasına uyumlu olmaları zorunluluğunu ortaya çıkarır.
Bilgisayar donanımıyla ilgilenen bilgisayar mühendislerini tamir ve onarım işlerini yapmaları gerekir. Bu durumda onarım bölümlerinde çalışırlar ve bu durumda da tozlu veya kirli ortamın bulunması kaçınılmaz olur.
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.