Bekçilik mesleği 1995 yılına kadar devlet bünyesinde alımları yapılan bir meslekken 1995’te kaldırılmıştır. Ancak 2017 yılında alınan kararla İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak yeniden bekçi alımları yapılmaya başlamıştır. Bu alımlara katılabilmek için şartlara uygun olmak gerekir. Bekçi alımlara katılmak için en önemli şart minimum lise mezunu olmaktır. Bunun dışında 18-31 yaş aralığında olmak, boyu minimum 167 cm olmak ve kitle endeksi 18-27 aralığında olmak gibi şartlar vardır. Silah taşıma şartına uygun olmak, TC vatandaşı olmak, yüz kızartıcı suçu olmamak ve askerliğini tamamlamak diğer şartlardır. Şartları taşıyan kişiler bekçi alım ilanları verildiğinde başvuru yaparlar. Yapılan incelemelerde başvuruları kabul edilen adaylar 3 aşamalı sınava girerler. Bu sınavlar fiziki yeterlilik, sözlü ve yazılı sınavlardır. Sınav sonuçlarından sonra sağlık taraması yapılır ve sağlık sorunu olmayan kişiler de bakanlık bünyesinde çalıştırılmaya başlarlar. Bekçilik alımları için ilanlar ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilir ve başvurular online şekilde yapılır.
Maaşları bekçilik tercih edecek kişiler için önemli konudur. Bekçilerin aylık maaşları 19 bin ile 42 bin TL arasındadır. Kıdem durumlarına göre bekçilerin alacakları maaşlarının yükseldiğini söylemek mümkündür. Özel sektörde çalışacak bekçilerin maaş oranları ve maaşa ek olarak sunulan avantajlar değişir. Özel sektör için ortalama bekçilik maaşları ise 18500 TL’dir. Burada maaşlarda yaptıkları işin detayı da önem teşkil eder.
Üniformalı mesleğe sahip olmak isteyen kişiler bekçi olma imkanına sahiptir. Bunun gerçekleşmesi için devlet tarafından belirlenmiş olan bekçilik şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar ve bekçilik mesleğiyle ilgili bilgiler şunlardır;
Kendilerine verilen bölgelerin veya alanların özellikle geceleri güvenliğinden sorumlu olan kişilere bekçi denir. Görevleri devlet tarafından verilen bekçiler belirlenen alanın asayişinden ve o bölgedeki insanların korunmasından görevlidirler.
Görev yeri olarak sokaklar verildiğinde bekçiler silahları ile birlikte sokaklarda dolaşırlar. Bu esnada karşılaştıkları veya ihbar aldıkları asayiş olaylarına müdahale ederler. Böylelikle gecenin sabaha sorunsuz ermesine yardımcı olurlar. Kamu güvenliğini sağlamak için görevlendirilen en önemli kişiler arasında bulunurlar.
Bekçilerin yaptıkları en önemli iş sorumluluk aldıkları yerlerin güvenliğini sağlamaktır. Sorumluluk bölgeleri sokaklar, caddeler, kamu kuruluşu önleri, parklar ve okul önleri olabilir. Bekçilerin yaptıkları işlerden birisi de polis ve jandarma ekiplerine yardımcı olmaktır. Genel müdahale hakkı bu iki grupta olduğu için bekçiler onlara yardım ederler.
Ayrıca zorunlu hallerde müdahale hakkına sahip olurlar. Bunun dışında bekçiler sokaklarda, parklarda veya kamuya açık alanlarda huzursuzluğa neden olan kişilerin belirlenmesi ve kolluk kuvvetlerine bildirilmesini sağlarlar. Bunun dışında gerekli hallerde olay yeri incelemesinde de bulunurlar. Bekçiler özel sektörde ise şantiyelerde, madenlerde, spor salonlarında, bankalar, avmler ve otellerde çalışabilirler.
Bekçi olarak çalışabilmek için boy, kilo ve yaş şartlarının dışında mesleğin en iyi şekilde yapılmasını sağlayacak özelliklere sahip olmak şarttır.
Bu özelliklerinse şu şekilde sıralanması mümkün olur;
Bunların dışında bekçi olacak kişilerin bakanlık tarafından talep edilen belgelere sahip olmaları gerekir. Böylelikle genellikle yerel yönetimlerin bünyesinde bekçilik yapmaya başlamaları mümkün olur.
İnsanların bekçi olarak çalışmaya devam edebilmesi için görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeleri şarttır.
Bekçilerin yerine getirmesi gereken görevlerden birkaçı şöyledir;
Bunun dışında asayişin sağlanması için gerekli olan ve kendilerine verilen diğer görevleri yerine getirirler. İş disiplinini taşıyarak çalışma saatlerine uygun şekilde görev alanında hazır bulunurlar. Ayrıca bekçilerin devlet görevi dışında da özel kuruluşlarda güvenliği sağlamak için çalıştırılmaları mümkündür.
Alımları kazanarak bekçi olan kişilerin yalnızca geceleri çalışması yönünde kanun çıkarılmıştır. Bu nedenle genellikle 19.00-07.00 saatleri arasında çalışırlar. Ancak acil ve tehdit hallerinde çalışma saatlerinin değişmesi de mümkün olur.
Bir günlük çalışma süreleri 12 saat olan bekçiler asayişi sağladıkları için tehlikeli durumlarla baş başa kalabilirler. Bu durumda soğukkanlı davranarak olaylarda zarar almadan kurtulabilirler. Yanlarında silah bulunduğu için zorunlu hallerde silahlarını kullanarak kendilerini ve halkı koruyabilirler.
Bekçilerin haftanın 6 günü çalıştıkları görülür. Hafta tatili ise görev yerlerine göre değişir. Özel sektörde bekçilik yapan kişilerin çalışma saatleri ve tatil günleri ise değişir. Bu durumda kuruluşun belirlediği günlerde tatillerini yaparak görevlerini yerine getirirler. Devlet bünyesinde çalıştıkları durumlarda ayrıca yıllık izin hakları da vardır. Yıllık izin süresi ise mesleklerinde bulundukları yıla bağlıdır.
İstanbul Anadolu / Ümraniye
Antalya / Muratpaşa
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.