Eleman Online
Zam Nasıl İstenir?
Hemen Paylaş,

İnsanlar mesleklerini icra ederken maaşlarına zam yapılması konusunda talepte bulunacakları zaman oldukça fazla stres yaşarlar. Zam istemek her personel için kolay bir durum değildir. Bu stresli süreci daha kolay ve daha başarılı bir şekilde atlatmak için bazı detayları dikkate almak gerekir.

Bu hususta ilk yapmanız gereken şey zam isteme konusunda kararlı davranmanızdır. Çünkü kararlı olmanız patronunuzun zam istemeniz konusunda ciddi tavırlar sergilediğinizin farkına varmasını sağlar. Zam isterken kesinlikle bir aracı kullanmayın.

Bu durumda herhangi bir ortak arkadaşınızı ya da diğer çalışanları aracı olarak kullanmanız zam talebinizin olumsuz cevap almasına sebebiyet verebilir. Bundan dolayı talebinizi direk olarak belirtmelisiniz. İşverenler çalışanların kendilerine her zaman doğru ve açık olmasını isterler. Zam istemeye karar verdiğiniz zaman bunu önceden planlamanız sizin faydanıza olacaktır. Böylece söyleyecekleriniz konusunda herhangi bir çıkmaza girmezsiniz.

Zam İstenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Zam istenirken bazı noktalarda dikkatli davranmanız gerekir. Bu hususta patronunuza söyleyecekleriniz, neden zam talebinde bulunduğunuz ve şirkete ya da firmaya katacağınız değerler konusunda plan yapmalısınız.

Zam istenirken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Zam talebinde bulunmadan önce çalıştığınız konumun ve tecrübenizin iş hayatındaki değerini öğrenmelisiniz.
  • Küsuratlı belirlemeler yapmalısın. Böylece detaycı bir kişilik olduğunuzu belli edersiniz.
  • Maaş aralığını doğru şekilde belirlemelisiniz. Böylece beklentilerinizi geniş tutmuş olursunuz.
  • Zamma neden ihtiyacınız olduğunu kişisel olarak belirtmelisiniz.
  • Zam talep ederken eski başarılarınızdan sayısal verilerle bahsederseniz daha etkili bir süreç geçirirsiniz.
  • Zam talebinde bulunurken pozitif olmalısınız.

Bunlara dikkat ettiğiniz zaman zam isteme sürecini daha verimli geçirmiş olursunuz. Ayrıca bu konularda dikkatli olmanız patronunuzu etkilemeniz açısından önemlidir.

Zam İsteme Stratejileri Nelerdir?

Zam isteme yaparken bazı stratejileri uygulamanız gerekir. Bu stratejilere uyan kişilerin zam talep etme süreçleri diğerlerine oranla çok daha avantajlı geçecektir. Zam istenirken doğru zamanın belirlenmesi gerekir. Eğer çalıştığınız kurumda herhangi bir çıkar durumu var ise bu zaman doğru olmayabilir.

Zam istemeye karar vereceğiniz zaman sektör araştırması da yapılması gerekir. Böylece konumunuzun sektörde hangi değerde olduğunu öğrenerek zam istemiş olursunuz. Sizinle aynı mesleği yapan kişilerin ne kadar maaş aldıklarını da bilmelisiniz. Patronunuza zam talebinizi ileteceğiniz zaman bazı konularda şikayetçi olmamaya dikkat etmelisiniz.

Zam İsterken Nasıl Davranılmamalı?

Zam isterken nasıl davranmanız gerektiğini de iyi bilmelisiniz. Bu hususta sert, kaba ve alaycı olmaktan kaçınmalısınız. Ciddi bir duruş sergilemeniz patronunuzun sizi daha fazla ciddiye almasını sağlayacaktır. Ayrıca jest ve mimiklerinizi konuya ve konuşmanıza uygun bir şekilde kullanmalısınız. Davranışlarınızın yerinde olması çok önemlidir.

Aksi halde zam isteme süreciniz oldukça sıkıntılı geçecektir. Zam isterken kıyafetlerinizin de düzgün olması gerekir. Bu işinize ve isteklerinize ne kadar değer verdiğinizi gösterir. Alaycı bir tavır sergilemekten ve diğer çalışanları küçümsemekten mutlaka kaçının. Pozitif bir algı yaratmaya gayret edin.

Zam İsterken Nasıl Konuşmalı?

Zam isterken ciddi cümleler kurmak ve buna uygun jest-mimik kullanmak gerekir. Cümlelerinizi önceden planlamanız sizin lehinize olacaktır. Aksi halde patronunuz karşısında heyecana kapılıp cümle kurmakta zorlanabilirsiniz. Mümkün olduğunca akıcı bir konuşma yapın. Ancak konuşmanızın fazla uzun olmamasına dikkat edin.

Gereksiz açıklamalar yaparak patronunuzu sıkmayın. Detaylara fazla girmeden zamma neden ihtiyacınız olduğunu net ve açık bir şekilde ifade edin. Bunun yanı sıra olası sorulara karşı da hazır cevaplı olun. Bu şekilde zam isteme sürecinizi daha rahat geçirmiş olacaksınız.

Zam İsterken Olumsuz Yanıt Aldığında Ne Yapmalı?

Zam isterken olumsuz yanıt alma ihtimalinizin olduğunu kabullenin. Bu durumda eğer red cevabı alırsanız patronunuzu bunun nedenini mutlaka sorun. Ayrıca zam alabilmek için sizden ne tür beklentileri olduğunu da öğrenmeye çalışın. İstediğiniz zam miktarını almadıysanız işten ayrılırım tarzında tehditler yapmayın.

Çünkü bu durum işinize son verilmesine neden olabilir. Eğer zam için istediğiniz cevabı alamadıysanız prim, yan haklar ve ek ödeme almanızı sağlayacak mesai seçeneklerini deneyin. Böylece patronunuz ne kadar çok çalıştığınızı görebilir ve zam konusunu tekrar düşünebilir.

Zam Nasıl İstenir Örnek?

Zam istemenin çeşitli yolları vardır; İş arkadaşlarınız ile zam konusunda konuşup patronun duymasını sağlamak, patrona yazmak, ima etmek, yüz yüze konuşmak, randevu almak, istifa etmekle tehdit etmek gibi farklı yollar deneyerek zam isteme yapılabilir.

Burada nasıl bir yolu tercih edeceğiniz ise patronunuzla ilişkinize bağlıdır. Örneğin bazı patronlar istifa etme durumunuzu göze alamazken bazılarının ise umurunda olmayabilirsiniz. Bu nedenle doğru bir strateji tercih etmek gerekiyor.

Zam İstemenin Yolları

Zam isteme her çalışan için oldukça stres verici bir durumdur. Bu nedenle herkes zam isteme konusunda cesaretli olmayabilir. Ancak gerçekten bu zamma ihtiyacınız var ise cesaretinizi toplayarak zam istemeniz gerekir.

Zam isteme sürecinde nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ise tamamen size kalmıştır. Bu hususta patronunuzla ilişkinizi göz önüne alarak hareket etmeniz tavsiye edilir. Doğru ve zamanında bir talep yaparsanız istediğinizi elde etmeniz kaçınılmaz olur. Bu durumda kararlı ve dik duruşlu bir tavır göstermek önemli bir detaydır.

Nasıl Zam İsterim?

Patronunuzu iyi tanıyor olmanız zam isteme esnasında çok fazla işinize yarayacaktır. Daha sonra konuya güzelce hazırlanarak patronunuzun karşısına çıkmanız gerekir. Neden zam istediğinizi düzgün bir şekilde açıklamanız da önemlidir.

Çeşitli senaryolara karşı her zaman hazırlıklı olmalısınız. Bunun yanı sıra patronunuzun tezlerini de çürütmeyi iyi bilmelisiniz. Patrona tehditkar tavırlar sergilememelisiniz. Kendinizi bulunmaz hint kumaşı olarak görmeniz size dezavantaj sağlar. Ayrıca olası sorulara karşıda her zaman verecek bir cevabınız olsun.

Zam İstemenin Püf Noktaları

Zam isterken ilk olarak ön bilgi toplamanız gerekir. Ön araştırma yaparak sektörde aynı işi yapan kişilerin genel olarak ne kadar bir maaş aldıklarını tespit edebilirsiniz. Böylece zam miktarınızı daha kolay belirlemiş olursunuz.

Bunun yanı sıra değerinizin farkında olarak hareket etmeniz ve buna uygun cümleler kurmanız gerekir. Zam talebinde bulunurken özel gerekliliklerinizden bahsetmeniz, neden bu zamma ihtiyacınız olduğunu daha net bir şekilde gösterir.

Zam isterken maaş aralığını da doğru belirlemek gerekir. Yüksek rakamlar yerine daha ara rakamları tercih etmek gerekir. Bu süreçte kesinlikle tehditkar olmayın. Bu şekilde davranırsanız hiçbir yere varamazsınız.

Patrona Zam Almazsam Ayrılacağım Demek Doğru Olur Mu?

Zam istediğinizde olumsuz bir cevap alırsanız işten ayrılacağınızı söylemeniz büyük bir hata olur. Çünkü bu durum sizi patronunuzun gözünden düşürebilir. Bundan dolayı red alsanız bile sakinliğinizi korumanız çok önemlidir.

Zam İsteme Konuşmasına Nasıl Başlamak Gerek?

Zam isteme konuşması yapacağınız zaman bunu önceden planlamış olmanız gerekir. Çünkü cümle tekrarı yapmamak adına plan yapmanız faydanıza bir hareket olacaktır. Konuşmaya başlarken sakin bir ses tonu kullanmalısınız. Ayrıca saygı ifadeleri ile konuşmanız sizi daha dikkat çekici yapar.

Zam İstemek İçin Nasıl Bir Zaman Tercih Edelim?

Eğer çalıştığınız yerde herhangi bir kriz durumu yoksa ya da çıkar durumu bulunmuyorsa zam istemek için doğru zaman olabilir. Ancak zamanlama yanlış olursa olumsuz karşılık almanız kaçınılmazdır.

İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.