Eleman Online

İlk İş Gününe Nasıl Hazırlanılmalı?

İlk İş Gününe Nasıl Hazırlanılmalı?
Hemen Paylaş,

Gündelik iş yaşamında, yeni başladığınız iş yerinde iyi bir ilk izlenim bırakmak son derece önemli ve gerekli bir durum oluyor. Bu nedenle yeni bir şirketteki ilk gününüz çok önemlidir. Bu kapsamda iş hayatında mümkün olan en iyi şekilde başarılı olmanız için ilk iş gününe nasıl hazırlandığınız son derece önemlidir. Bir şirkette ilk günü yeni bir iş görüşmesine benziyor. Bu nedenle de son derece dikkatli ve uygu davranışlar sergilemek çok önemli bir durumdur.

İlk İş Gününden Önce Yeni Şirketin Araştırmasını Yapmak

Yeni işe başlayacak olan kişiler muhtemelen ilk iş görüşmesine hazırlanırken pek çok araştırma yapıyor, ancak işteki ilk günden önce işverenin web sitesine ve sosyal medya kanallarına yakından bakmak gerekiyor.

Şirketin değerlerini, misyon ve vizyonunu öğrenmek çok önemlidir. Görüşmeler sırasında bir broşür veya bilgi materyali verilmiş olabilir, bu nedenle bunları incelemek çok büyük avantaj sağlıyor.

Sözleşmenin imzalandığı gün ile başlangıç ​​tarihi arasında daha uzun bir süre var mı? Daha sonra sözleşmeyi ve istihdam düzenlemelerini yeniden okumak yararlı olabilir, böylece izin, sağlık hizmetleri ve diğer konulara ilişkin şirketin kuralları hemen hatırlanır. Başlangıç ​​tarihinden birkaç gün önce belirli konuları hazırlamak veya araştırmak çok iyi bir hazırlık süreci oluyor.

İlk İş Gününden Önce İş Akışını Öğrenmek

Şirket ve başlanılan iş hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplanmalıdır. En iyi nasıl hazırlanabileceğinizi sormaya başlamadan birkaç gün önce yönetici ile iletişime geçilmelidir. Kişi sözleşmeyi veya diğer belgeleri getirebilir.

Yöneticiye, belgelerin önceden doldurup dolduramayacağı sorulmalıdır. Eğer başka şeyler alındıysa (örneğin bir rozet), onlar da getirilmelidir. İlk gün zamanında ve tercihen biraz erken olmak iş akışını öğrenmek için iyi bir fırsat olabilir.

İlk İş Gününde Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı?

İlk iş günü için kıyafetin akıllıca seçilmesi gerekir. Profesyonel bir ortamda görünüş, tutum kadar önemlidir. Amaç arka plana uyum sağlamaktır. Şirket içi görüşmelerine gelindiği zaman çalışanların giyim görünüşü incelenmelidir.

Bu doğru kıyafetin seçilmesini kolaylaştıracaktır. Değilse, kişiyi işe alan kişiden tavsiye istemekten çekinilmemelidir. Bu konuda iş ortamında hem resmi giyinmek hem de şık olmak kişiye artı puan kazandıracaktır.

Aynı zamanda yapılacak olan işin ya da pozisyonun gerektirdiği şekilde giyinmek de son derece önemlidir. Giyim tarzı kadar kişinin davranış ve tavırları da son derece önemlidir. Yeni ekipteki ilk günün öncesinde, şirkete ve yapılacak olan görevlere uygun kıyafetler seçilmelidir.

İlk İş Gününde Zamanlama

Yeni iş yerinde zamanında olmak son derece önemli oluyor. İş hayatında dakiklik sadece istenilen bir şey değil, aynı zamanda esastır. İlk gün ve sonraki günlerde, zamanında varıldığından emin olmak için, olası öngörülemeyen olaylara (trafik sıkışıklığı, iptal edilen trenler, kötü hava koşulları) izin verecek şekilde oldukça uzun bir seyahat süresinin hesaplanması tavsiye ediliyor. Ayrıca bir akşam önceden kıyafetlerin, çantanın hazırlanması ve planlanan saatlerin tekrar kontrol edilmesi gerekiyor.

İlk İş Günü Akşamında Yapılması Gerekenler

İlk iş gününün akşamında erken kalkmak için iki alarm saati ayarlamak tavsiye edilir. İdeal olan, doğru zamanda hazır olmak ve yeni meslektaşlar ile tanışmak için yaklaşık 15 dakika erken gelmektir. İlk iş günü her zaman biraz streslidir ve şirkete tam zamanında gelerek ek stres yaratmamak daha iyidir.

İlk İş Gününde Tutum Ve Davranışlar

İlk iş gününde hem işverene hem de iş arkadaşlarına gülümsemek yeni meslektaşların sempatisini çekmede güçlü bir etkendir. Bu, profesyonel bir iş yaşamına başlarken coşku ve sevinci göstermeye de olanak tanır. İyi bir ruh halinde ve olumlu bir çalışan, genel iyi atmosfere katkıda bulunduğu için her zaman takdir edilir. İlk gün, diğerlerinden daha hızlı kabul edilmek için tutum ve davranışlar konusunda en iyisi yapılmalıdır.

İlk İş Gününde Konuşma Şekliniz Nasıl Olmalıdır?

İlk iş gününde konuşma stili kibar ifadeleri de içermelidir. Bilgili olmak ve alçakgönüllü kalmak son derece önemlidir. Yeni bir göreve başlandığı zaman her şeyi bilmemek normaldir. Şirket hangi yazılımı kullanıyor? İç organizasyon nasıl çalışıyor? Takım öğle yemekleri her hafta düzenleniyor mu?

Bu soruların yanıtlarını almak için yöneticilere veya iş arkadaşlarına sormak yeterlidir. Bu kişiye zaman kazandıracak ve ilk günlerde olası yanlış anlamaları önleyecektir. Bir diğer iyi davranış ise kişiye anlatılanları hatırlamak için not almaktır. Bu, aynı soruyu iki kez sormamak içindir.

İlk İş Gününde Sabırlı Olmak

İlk iş günü hızla, çok çabuk geçiyor. Bunun farkında olmak ve her şeyi hemen söylemeye çalışmamak gerekiyor. Bu nedenle tüm mesleki deneyimlerin anlatılmasından kaçınılmalıdır. Kim olduğunuzu göstermek için bolca zamanınız olduğunu unutmayın. Hem profesyonel olarak, hem de daha kişisel düzeyde.

Bu nedenle, göreve gelirken gizem unsurunu korumak için biraz geri çekilmek tercih edilebilir. Kendilerini hemen empoze etmek isteyenler nadiren oybirliğiyle destek alırlar. Genelde ilk iş gününde mesafeli olmak, hem samimiyeti hem de iş başarısını gelecek zamana bırakmak en doğru davranış oluyor.

İlk İş Gününde İş Arkadaşlarınızla Uyumunuz

İlk gününüzde kişinin kendini izole etmesi, yeni meslektaşlarına olumsuz bir sinyal gönderecektir. Kişinin uyum sağlama niyetinde olmadığı düşünebilir ve sonunda bilinçsizce kişi dışlanabilir. Bir şirkette çalışmak nasıl kolektif olunacağını bilmek anlamına gelir, bu yüzden oyun oynanmalı ve endişelerin üstesinden gelinmelidir. Fazla dokunsal olmak, kara veya kaba mizah kullanmak çok kötü karşılanacaktır.

Genel olarak inisiyatif almadan önce grubun genel atmosferini değerlendir. Öncelikle tutumları meslektaşların tutumlarına göre modellemek tercih edilmelidir. İmajı yumuşatmak ve çok amaçlı davranışlar benimsemek gerekiyor. Kişisel hayat hakkında konuşmak isteniyorsa, konuyu belirsiz tutmak ve çok fazla ayrıntıya girmemek gerekiyor.

İlk İş Gününde Sorulacak Sorular Nelerdir?

İşteki ilk günde mümkün olduğunca çok sayıda akıllı soru sorulmalıdır. Bu, hata yapmaktan kaçınılmasına yardımcı olacak ve yeni işte hızlı bir şekilde ustalaşmak istenildiğini gösterecektir. Amir kişi muhtemelen bu durumu takdir edecektir. Örneğin “Bugün neye odaklanmalıyım?” diye sorulabilir. Bunun yanında "Yöneticim hemen müsait değilse sorularımı kime sorabilirim?" gibi sorular. Açık ve dostane bir tutum sergilemek de önemlidir.

İlk İş Gününde Çevreye Karşı Davranışınız Nasıl Olmalıdır?

Kişinin kendisini güzelce tanıtması, öğle yemeğinde meslektaşlarına katılması gerekiyor. Eve dönüldüğü zaman iyi akşamlar dilemek gerekir. Bu dostane tutum, kişiyi ve meslektaşları arasında sorunsuz bir işbirliği sağlayacaktır. İlk günden itibaren herkesle iyi ilişkiler içinde olmak son derece önemlidir.

İlk İş Gününde Profesyonel Davranış Sergilemek

Başarılı entegrasyon için yöneticiye, pozisyonun hedeflerinin neler olduğunu, özellikle dikkat edilmesi gereken önemli noktaları vb. sorulmalıdır. Bu sorular, daha önce aynı pozisyonda çalışmış çalışma arkadaşlarına da sorulabilir.

Ayrıca insanları özgür bırakmak gerekir. Yani iş veya işleri yapma şekli ile ilgili yorum yaparken, onlara neyin tutarlı gelmediğini söylemelerine izin vermelisiniz. Bu önemlidir ve şirket deneme sürenizi sonlandırdığında kişinin kendini düzeltmenizi sağlayacaktır. Bu durum kişiyi nasıl uyum sağlayacağını bilen biri olarak konumlandıracaktır.

İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.