Eleman Online
Mülakat Teknikleri Eğitimi
Hemen Paylaş,

İnsanların işe alınması için geçerli süreçlerden birisi mülakattır. Mülakatla başvuru sahibinin işe uygunluğu ve aranan elemanın bulunması sağlanır. Bu nedenle hem iş arayan hem de işveren için önemli bir aşamadır. Bunun için mülakatın doğru şekilde yapılması ve mülakata iyi hazırlanılması gerekir. Bunun sağlanması için mülakat teknikleri eğitimleri verilmeye başlanmıştır. Eğitimle ilgili tüm bilgiler;

Mülakat Teknikleri Eğitimi Nedir?

İş görüşmesine katılacak iş arayanlara mülakat sürecini ve işverenlere uygulayacakları mülakat işleminin detaylarını öğretmeyi amaçlayan eğitime mülakat teknikleri eğitimi denir. Mülakatın uygulanma aşaması, türleri, iş arayanın yapması gerekenler, mülakatı yapacak kişinin sahip olması gereken özellikler ve mülakat aşaması bu eğitimde açıkça anlatılır. Böylelikle iki tarafında iş görüşmesini doğru şekilde tamamlamasına yardımcı olur.

Mülakat teknikleri eğitimine katılan iş arayan kişiler öğrendiklerini katıldıkları mülakatta uygulayarak işe alınma şansı bulurlar. İşveren veya mülakat görevlileri ise işyerlerinde çalışacak doğru elemanı bulma konusunda yetkinlik kazanırlar.

Mülakat Teknikleri Eğitimin Amacı Nedir?

Uzman akademisyen ve eğitmenler tarafından verilmekte olan mülakat teknikleri eğitiminin amaçlarını öğrenmek eğitime katılma kararı açısından önemlidir. Bu eğitimin temel amacı iş arayan ve işveren tarafından mülakat sürecinin başarılı şekilde tamamlanmasını sağlamaktır.

Verilen eğitimle iş arayan kişilerin doğru yöntemleri kullanarak iş aramaları ve buldukları işler için katılacakları görüşmelerde nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek amaçlanır. Mülakat yapacak kişilerinse hangi yöntemleri kullanacağını ve mülakatta hata yapmamak için nasıl hareket edeceklerini öğretmeyi amaçlar.

Mülakat teknikleri eğitiminin amaçları arasında ayrıca mülakat tekniklerinin öğrenilmesini ve kullanılmasını sağlamaktır. Böylelikle yapılan başarılı mülakat çalışmalarıyla işyerinde çalışacak doğru personelin bulunması sağlanır.

Mülakat Teknikleri Eğitim Türleri Neler?

Yöneticiler ve işyeri sahipleri ile iş arayan kişiler için verilen mülakat teknikleri eğitiminin tek çeşitte uygulanmadığını söylemek mümkündür. Bu eğitimin türü ve kapsamı eğitimi verecek akademi, enstitü ve eğitim kurumlarına bağlı olarak değişir.

Mülakat teknikleri eğitimi türleri şunlardan oluşur;

  • Uygulamalı eğitim
  • Yetkinlik bazlı eğitim
  • İş arayanlar için eğitim
  • Yöneticiler için eğitim

Bu 4 farklı eğitimde öğretilen konular farklılık gösterir. Bu nedenle kişilerin doğru eğitimi seçmeleri gerekir. Ayrıca eğitimlere katılacak kişilerin de eğitimin türüne göre değiştiğini söylemek mümkündür.

Uygulamalı Mülakat Eğitimi

Uygulamalı mülakat eğitimi katılımcıların mülakat deneyimi yaşamasını sağlayan eğitim türüdür. İş arayan kişiler alacakları bu eğitim boyunca online mülakata katılırlar ve bu sayede iş başvuruları sonucunda çağrıldıkları mülakatta nelerle karşılaşabileceklerini öğrenirler.

Mülakat personelleri ise ilk mülakatlarını uygulama imkanı bulurlar. Adaylara hangi soruları soracakları, nasıl davranacakları ve özgeçmişleri nasıl inceleyeceklerini öğrenirler. Böylelikle işe alınacak adayın belirlenmesi konusunda yetkinlik kazanırlar.

Yetkinlik Bazlı Mülakat Eğitimi

Adayların iş performansını, yaşanacak olaylara karşı tepkisini ve geçmiş mülakat deneyimlerine yönelik yapılan mülakat için verilen eğitime yetkinlik bazlı mülakat eğitimi denir. Bu eğitim sayesinde işe alım personelleri firmaları için doğru ve yeterliliğe sahip elemanı seçme detaylarını öğrenirler.

Adayın iş performansı ve deneyimi hakkında doğru bilgiler edinmeyi öğrenirler. Bu aşamada adaya sorulması gereken temel soruların neler olduğunu öğrenerek katıldıkları mülakatta uygularlar.

İş Arayanlar İçin Mülakat Eğitimi

İş arayanlar tarafından katılım sağlanan ilk mülakat genellikle başarısız sonuçlanır. Soruların cevaplanması, mülakat esnasındaki duruş ve diğer detaylar olumsuzluğun nedenlerini oluşturur. Bu durumla karşılaşan veya karşılaşmak istemeyen kişilerin alabilecekleri eğitim iş arayanlar için mülakat eğitimi ismini alır.

İş arayanlar için mülakat eğitimi yalnızca iş arayan bireylerin katılabilecekleri eğitimdir. Bu eğitim sayesinde katılımcılar mülakat öncesi, mülakat esnası ve mülakat sonrasında neler yapacaklarını öğrenerek hayatlarında uygularlar. Bu eğitim sayesinde iş arayanlar mülakatlarda hangi hataları yaptıklarını öğrenirler. Ayrıca düşen motivasyonlarını yeniden kazanma imkanı elde ederler.

Yöneticiler İçin Mülakat Eğitimi

Katılım sağlanabilecek son eğitim türü yöneticiler için mülakat eğitimidir. Bu eğitim yalnızca yöneticilerin katılabilecekleri eğitimdir ve bu eğitim sayesinde yöneticilerin iş yerleri için en uygun elemanı bulmanın püf noktalarını öğrenmeleri mümkün olur.

Yöneticilere özel olarak sunulan eğitimde iş pozisyonu için doğru adayın nasıl bulunacağı, hangi özelliklerin aranacağı ve mülakatta hangi yöntemlerin kullanılacağı öğretilir. Ayrıca eğitimle online ve yüz yüze mülakatın farkları ve uygulama usulleri hakkında bilgiler verilir.

Mülakat Teknikleri Eğitimi Nereden Alınır?

Yapılan mülakatlarda başarılı olmak isteyen işverenler ve iş arayanlar eğitim alma kararı alabilirler. Bu kararı aldıktan sonra eğitimi alabilecekleri adresi bulmaları gerekir.

Mülakat teknikleri eğitimi üniversiteler, akademiler, online eğitim kurumları, kariyer okulları, danışmanlık firmaları ve sertifika programı düzenleyen kurumlar üzerinden alınır. Eğitim için adres seçiminde eğitimin içeriği, süresi, eğitimi verecek eğitmen ve eğitimin kazandırdıkları rol oynar.

Mülakat Teknikleri Eğitimine Kimler Katılabilir?

İş bulma ve işe alım sürecinin hızlanmasına yardımcı olacak mülakat teknikleri eğitimi kişiler için yararlı olan eğitimlerden birisidir.

İş sahibi olmayı ve personel bulmayı kolaylaştıran bu eğitimlere katılabilecek kişiler ise şunlardır;

  • İnsan kaynakları personelleri
  • İş arayan kişiler
  • İş yeri yöneticileri
  • İnsan kaynakları alanında kariyer hedefi olanlar
  • İşe alım personelleri
  • Mülakat görevlisi olmak isteyenler

Bu kişilerin eğitime veren kuruma online veya bireysel yollarla başvurabilirler. Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından eğitimlerine başlarlar.

Mülakat Teknikleri Eğitimine Katılmak İçin Neler Gereklidir?

Akademi ve kurs gibi eğitim kurumları mülakat teknikleri eğitimini genel olarak online şekilde sunarlar. Bunun için eğitime katılacak olan kişilerin bilgisayar bilgisine sahip olmaları gerekir. Böylelikle bilgisayarları üzerinden online bağlantı kurarak derslere katılım sağlayabilirler.

Ayrıca bu kişilerin bilgisayar yerine cep telefonlarını kullanmaları da mümkündür. Online şekilde verilen eğitimlere katılmak için ayrıca internet bağlantısına sahip olmak gerekir. Canlı derslere katılım sağlanacağı için internet bağlantısının güçlü çekime sahip olması gerekir.

Mülakat Teknikleri Eğitiminin Müfredatı Nedir?

Mülakat teknikleri eğitimlerine katılım sağlayacak kişilerin eğitim müfredatını bilmek istemeleri normaldir. Böylelikle alacakları eğitimin kendileri için yararlı olacağına karar verebilirler.

Mülakat teknikleri eğitiminin müfredatı şöyledir;

  • Mülakat kavramı
  • Mülakatta kullanılan teknikler
  • Mülakata hazırlık
  • Sorulması gereken sorular
  • Eleman bulma yolları
  • Mülakat türleri
  • Mülakatta dikkat edilmesi gerekenler
  • Hukuki boyut
  • Uygulamalı mülakat
  • Mülakat değerlendirme

Müfredatın kayıt yaptırılacak eğitim kurumuna bağlı olarak değişmesi mümkündür. Ayrıca alınacak mülakat eğitiminin türü de müfredatta farklılıklar görülmesine neden olur.

Mülakat Teknikleri Eğitiminin Süresi Nedir?

İnsan kaynakları personelleri ve iş arayanlar tarafından katılım sağlanabilecek mülakat teknikleri eğitimleri genellikle 2 gün sürer. Eğitim için belirlenen ders saati ise 12-20 saat aralığında değişir.

Eğitimde ders günleri ise online eğitimler için farklılık gösterir. Bireysel eğitimlerde Cumartesi ve Pazar günleri ders için yaygın tercih edilen eğitim günleridir.

Mülakat Teknikleri Eğitimi Ne Kazandırır?

Mülakat eğitimlerinin katılım sağlayan kişilere ne kazandıracağı araştırılan en önemli konudur. Eğitimin en önemli kazanımı kişilerin mülakat sürecini başarılı şekilde geçirmesini sağlamaktır. Böylelikle işe alım uzmanları tarafından iş pozisyonu için tam yeterliliğe sahip kişinin seçilmesi sağlanır.

Mülakat eğitimi iş arayan kişiler içinse yeni iş bulma imkanı sunar. Mülakatta neler yapılacağı ve soruların nasıl cevaplandırılacağı gibi püf noktalar öğretildiği için mülakatın başarılı geçmesi sağlanır. Böylelikle işe alım oranı artmış olur.

İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.