Eleman Online

Kariyer Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılmalıdır?

Kariyer Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılmalıdır?
Hemen Paylaş,

Başarılı ve verimli bir çalışma yaşamı için, kişilerin belli doğrultuda yetkinliklere sahip olması gerekir. Bunların başında kariyer basamakları ve fırsatları değerlendirmek yer alır. Kariyer yönetimi, insan kaynakları plan ve programlarının sistem ile beraber yol alması sürecidir.

Çalışanlar, yeni mezunlar, astlar, üst pozisyonda çalışanlar, kariyer değişikliği yaşayanlar için iş yaşamında bir bir yol haritası belirlenmelidir. Kurumsal firma üzerinden insan kaynakları yöneticileri ve elemanları danışman görevinde bulunabilirler.

Çalışanların performansları değerlendirilir, açık olan pozisyonları bildirilir ve kariyer gelişimi bakımından görüşmeler düzenlenir. Diğer yandan, freelance şeklinde çalışanlar veya farklı yapıda olan şirketlerdeki çalışanlar için kariyer yönetimi oldukça zorlu bir süreçtir. Bu noktada özel danışmanlık almak gereken durumlar olabilir.

Kariyer Yönetimi Yolculuğu

Kariyer yolculuğu uzun bir süreç içerisi. Burada birçok planlar yapılır, uygulama kaydedilir, geri bildirim alınır ve analiz gerektiren konular içerir. Bu yolculukta uzman desteği almak önemli olabilir. Çünkü etkili bir şekilde hazırlanmış yol haritası öğrenmeye ve gelişmeye olumlu yaklaşarak hedefe ulaştırır.

Kariyer yönetimini ilk baştan itibaren doğru şekilde yapan kişiler, fırsatları en iyi ve doğru şekilde değerlendirebilirler. İş dünyası, beklenmedik ve sürprizler ile dolu fırsatlar barındırır. Emeğinizin karşılığını hemen almak için fırsatlara açık olmalısınız. Bu süreçte planlı ve hazırlıklı davranmalısınız. Kariyer yönetimi beklenmedik ve sürpriz gelişen süreçlerde bile hazırlıklı olmanıza olanak sağlar.

Kariyer Yönetim Süreci Nasıl İşler?

Kariyer yönetim sürecinin nasıl işlediğini anlatmaktan önce kariyer yönetimini tam anlamıyla bilmek gerekir. Çalışanların işte yer alan gereklilikleri yüksek performans ve başarıyla tamamladıktan sonra geleceği üst pozisyonları belirten durumdur. Kişilerin gelişimi için çaba, istek ve uygulama göstermesini sağlayan başarılı bir süreçtir.

Bu süreç içindeki insan kaynakları yönetici ve çalışanla beraber hareket eder. Çalışanın olumlu yönden motive edilmesi ve örgüte bağlılık duyması bakımından kariyer yönetimi oldukça önemlidir. Çalışanlar, başarılı bir şekilde görevini yerine getirirler. İş yaşamının ilerleyen zamanlarında hangi pozisyonlara yükselebileceğini öncesinden bilirler.

Böylelikle geliştirmesi gereken yeteneklerine odaklanırlar. Bilgilerini arttırır, becerilerini güçlendirmeye çalışırlar. Sistem için her zaman donanımlı, istekli, üretken ve çalışkan personel değer taşır.

Kariyer Yönetiminde Yetkin Pozisyonda Olmak

Kariyer yönetimi ile ilgili detaylı araştırma yaptıysanız bu konuda ne yapacağınızı artık biliyorsunuz diye tahmin ediyoruz. Kariyer yönetimiyle ilgili birbirinden farklı fikirleriniz olabilir. Fakat bu değerlendirmelere göre kariyer yönetiminde önemli olan iki unsur vardır.

Bunlardan ilki kendinizi, ne yapmak istediğinizi ve değerlerinizi bilmelisiniz. Bunları önceden iyi analiz etmeniz gerekir, böylelikle başarıya ulaşabilirsiniz. Kariyer hedeflerinizi önce bilmeden ve planlamadan kariyer yönetimi üzerinden çalışmanız pek mümkün değildir.

İkincisi ise; iyi bir iş bağlantısı kurmak ve herhangi problem çözme yeteneklerini geliştirmek üzere çalışmadır. Bunlarla ilgili strateji oluşturabilir ve taktiksel çalışmalar yürütebilirsiniz.

Kariyer Yönetimi Önemli Midir?

İş dünyasında başarılı olmak önemlidir. Bu süreçte emek gösteren kişilerin sayısı bir hayli fazladır. İşine yürekten inanmayan pek çok mutsuz çalışan olduğu da bilinen bir gerçektir. İş hayatında başarılı olamayan çok zeki ve yetenekli insanlar da vardır. Kendinizi tanımak için kendinize zaman ayırmalısınız.

Kariyer hayatınızı iyi yönetemediğiniz zamanda istemediğiniz yerlere sürüklenirsiniz. İş hayatında kariyer değişikliği yapmayan yüzlerce mutsuz insan vardır. Mutsuz insanlardan birisi olmayı tahmin ediyoruz ki istemezsiniz. Kendinizi tanımak belli bir zamanı ayırmazsanız kariyerinizi etkili bir şekilde yönetemezsiniz. Bu durumda kariyer anlamında zarara uğrayabilirsiniz.

Kariyer Yönetimi Nasıl Yapılır?

Kariyer yönetiminde profesyonel destek almak isteyebilirsiniz. Bunun için kariyer koçu veya kariyer danışmanı ile süreci ilerletebilirsiniz. Kendi başınıza yapabileceğinizde pek çok şey bulunur. Bunları yerine getirdiğiniz taktirde kariyer yönetimini başarılı bir şekilde sürdürebilirsiniz. Kariyer yönetiminin bazı kilit noktaları bulunur. Bu noktaların üzerine daha çok giderek başarıya ulaşabilirsiniz.

Kariyer Tercihlerinizi Belirlemek

Kariyerde sizin için değerli ve önemli olan şeyleri ilk baş belirleyerek sürece başlayabilirsiniz. İnsanları motive eden farklı unsurlar vardır. Bu sebeple kariyerinizde sizi mutlu eden bir takım şeyler ile özel hayatınızda sizi motive eden şeyleri birleştiriyor olmanız gerekir.

Kariyerinizde nelerin daha değerli olduğunu listesini yaparsanız kariyer yönetiminizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Değerlendirme yaptığınız esnada gözden kaçırılmaması gereken bir takım unsurlar da bulunur. Değerlerinizi keskin ve kesin bir şekilde değil de esnek olacak şekilde hazırlamalısınız. Hiçbir iş mükemmel değildir bunu ilk başta kendinize anlatmanız gerekebilir.

Zaman zaman kendinizden taviz verebilmeniz de gerekir. Fakat bu tavizler her zaman her konu için geçerli değildir. Bu tavizlerin de bir sınırı olmalıdır. Kariyer tercihlerinizi oluşturup hazırladıktan sonra asla tamam dememelisiniz ve geriye dönüp tekrar gözden geçirmelisiniz. Çünkü belli yaşlardaki beklentiniz ile şu anki yaşınızdaki beklentiler bir olmayabilir. Mesela genç yaşlarda beklentileriniz daha uçukken şu an biraz daha farklılık gösteriyor olabilir.

İş Tercihlerini Seçmek

İş değerlerinizin öneminden bahsetmiştik. Değinilmesi gereken bir diğer önemli konu ise iş tercihlerinizdir. İş seçiminde bulunmak önemlidir çünkü işte çalışırken her insanın beklediği şeyler birbirinden farklı olur.

Sahada çalışmayı sevebilir ya da ofiste çalışmayı tercih edebilirsiniz. Bu sebeple işten ne beklediğinizi bilmeli, iş tercihlerinizi ona göre planlamalısınız. İş tercihlerinize daha pratik ve kolay yapabilmek için kişisel Swot çalışması da yapabilirsiniz.

Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Bilmek

Kariyer yönetimini yapmak için kendinizdeki güçlü ve zayıf yanlarınızı net bir şekilde bilmek önemlidir. Bu şekilde daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. İnsanların çoğu güçlü yönlerini belirlemede zorlanabilir. Pek çok kişi iş görüşmesi esnasında güçlü yanları sorulduğu zaman genel cevaplar üzerine düşünür.

En çok çalışkan olmak, iyi bir ekip arkadaşı olmak gibi cevaplar verilir. Bu cevap olumlu özelliklerden bir tanesidir, güçlü yönümüz değildir. Güçlü yönlerinizi görmek ve tam potansiyelinizi anlamak için daha ayrıntılı cevapları bulmalısınız. Bir iş görüşmesinde güçlü yönlerinizi doğru bir şekilde analiz etmek size fayda sağlayacaktır.

Her insanın zayıf yönleri vardır. Hepimiz iş görüşmeleri esnasında bu konular hakkında soru sorulmasını istemiyor hatta nefret ediyoruz. Bununla beraber, zayıf yönleriniz işe ilgili dürüst bakış açısı, gelişiminiz için size yardımcı olabilir. İnsanların bir kısmı zayıf yönlerini düşünmek istemez. Bunları belirtirken kendilerini küçük görürler ya da utanırlar.

Konu açıldığı zaman zayıf yönlerini inkar etmeye geçerler. Bazı insanlar için zayıf yönlerini bilmek kritik bir öneme sahiptir çünkü zayıflıklarını göstermek istemezler. Bu durum da bazı fırsatları ellerinden kaçırmalarına neden olur. Zayıf yönleriyle ilgilenmeyi her insan istemez.

Fakat sizi engelleyebilecek durumdaki zayıflıklarınızı farkına varmanız gerekir. Bu zayıf yönlerinizi iyileştirebilir ve etkili bir şekilde yönetebilirsiniz. Bunun için çeşitli yollar vardır. Zayıf yönlerinizi kabul etmek önemlidir çünkü hata oranınızı düşürmenizi sağlar.

Kariyerinizde bazı kişilik özelliklerinizi zaman zaman zayıf yönleriniz olarak da görebilirsiniz. Mesela utangaçlık bir zayıflık değildir. İletişim kurmanız gerektiren bir meslekteyseniz utangaçlık bir zayıflık olarak kabul edilir. Bu tarz durumlarda zayıf yönlerinizi kabul etmeli, üstüne gidip yenmeye çalışmalısınız. Böylelikle olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.