Kavaklıdere Şarapları, 1929 yılında Türkiye’nin ilk özel sektör şarap üreticisi olarak Ankara’nın Kavaklıdere semtinde Cenap And tarafından kurulmuştur. Zaman içerisinde Avrupa’dan getirtilen teçhizat ve şarap uzmanlarının katkılarıyla Kavaklıdere Şarapları, ülkenin kaliteli şarap üreten tanınmış markası haline gelmiştir.
Firmanın adını aldığı Kavaklıdere semtinin, giderek büyüyen şehrin içinde kalması, bağların ve şaraphanenin daha uygun bir alana taşınmasını zorunlu kılmıştır. 1987 yılında, Ankara-Akyurt ilçesinde alınan arazi üzerine 20 hektar bağ ve 40 bin hektolitre kapasiteli günün teknolojisinde yeni üretim tesisleri kurulmuştur.
Günümüzde ise Kavaklıdere Şarapları, uzman bağ ve üretim kadrosuyla Türkiye genelinde sahip olduğu bağlarında üzüm türlerini geliştirmekte, unutulmuş asil Anadolu üzüm türlerini gün ışığına çıkarırken, enternasyonel üzümleri Anadolu yorumuyla sunmaktadır.
Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 7 ayrı alt bölgede toplam 650 hektar bağ alanına sahip olan Kavaklıdere Şarapları, 19,5 milyon litre kapasitesiyle üretimini, Ankara-Akyurt(1987), Kapadokya-Gülşehir-Côtes d'Avanos (2003) ve Ege-Kemaliye-Pendore (2005) olmak üzere 3 ayrı şarap kavında gerçekleştirmektedir.
Her yıl, yenilenen teknolojisi, bağ yatırımları, şarabın ana maddesi üzümün yetiştirilmesi esnasında üreticiye verdiği teknik ve teorik desteği ile "sürdürülebilir artan kalite" olarak belirlediği hedefi doğrultusunda üzüm suyu da dahil olmak üzere 68 çeşit ürünü tüketicisi ile buluşturmaktadır.
Türkiye genelinde bulunan on dört bölge deposu ile oluşturduğu sistemli dağıtım ağı ve uzman satış kadrosu ile hizmet veren Kavaklıdere Şarapları üretiminin yaklaşık %20'sini ihraç etmektedir. Avrupa ülkelerine ihracatını Belçika’da kurduğu Kavaklıdere Europe şirketi ile Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Norveç ve İsveç’e, distribütörler aracılığı ile de ABD ve Japonya’ da dahil olmak üzere 25 ülkeye ihracat yapmaktadır.
Kavaklıdere Şarapları, “Anadolu Şarapları” adıyla sorumluluğunu taşıdığı zengin mirası, dünyaya tanıtmak ve hak ettiği değerlerle buluşturmak vizyonuyla katıldığı yurtiçi ve yurtdışı yarışmalarda 1000’i aşkın madalya kazanmıştır. Firma, bağcılık ve şarapçılık alanlarındaki kültür ve eğitim yayınları ve verdiği sertifikalı şarap eğitimleriyle, ülke şarapçılığının ve şarap kültürünün gelişmesine de öncülük etmektedir.
Türkiye bağcılığının ve şarapçılığının geliştirilmesi için kaliteli, sağlıklı ve sertifikalı asma üretimi yapmak amacıyla 2005 yılında Fransız Duvigneau S.A, ortaklığıyla Kav Vin A.Ş kurulmuş ve bu sayede fidan üretimine başlamıştır.
Sadece şarap üretimi konusunda değil, ülkemizin kültür etkinliklerinde de öncü olan şirketimizin şarap kültürünün geliştirilmesi ve tanıtımına yönelik imza attığı önemli projelerin başında; sektör çalışanları ve şarapseverler için hazırlanmış sertifikalı şarap eğitim programımız "Kavekol", şarap kültürü dergimiz "Karaf Magazin", şarap kültür yayını olan "Şarap ve Şarapçılık Dosyası", şarap severleri şarapların emek ve ilgi isteyen büyülü dünyasına götüren bağbozumu gezileri, ürünlerimizi ve çeşitli mutfakları bir araya getirdiğimiz yemek şarap organizasyonları yer almaktadır. Ayrıca, Akyurt Üretim Tesisleri içerisinde bulunan Kav Club, dünya mutfağı lezzetlerini sunan restoranı, eğitim salonları ve spor merkezi ile Kavaklıdere dostlarını bir araya getirmektedir.
Yine kurucumuz Cenap And tarafından, Türkiye’de klasik müziğin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Sevda Cenap And Müzik Vakfı, Türkiye’nin en büyük festivallerinden biri olan "Ankara Uluslararası Müzik Festivali"ni organize etmekte ve onur üyesi olmaktadır.